GRB st Baner PD

HIŽAKOVEC

 

Dana 29.06.2003. godine u naselju je blagoslovljen temeljni kamen za novu kapelu a već početkom mjeseca prosinca napravljeni su završni limarski radovi na zvoniku  kapele i završni grubi zidarski radovi. Kapela zanimljive arhitekture sagrađena u naselju na 320 m nalazi se na dominantnom položaju s kojega se pružaju prekrasni vidici na stubičku kotlinu.

U novijoj se povijesti ovo mjesto sve čejšće spominje kao rodno mjesto najvećeg zagorskog buntovnika iako se dugo godina gotovo nije ni spominjala Seljačka buna i Matija Gubec. Tako je tek 1963. godine prigodom planinarskog sleta kod Gupčeve lipe postavljena spomen ploča Matiji Gupcu.

O samom se Matiji Gupcu zna se vrlo malo. Vjerojatno potječe iz Hižakovca jer se u popisu crkvene desetine iz 1560. godine spominju Grgur i Jambrek, a tek 1567. godine uveden je i Ambroz koji je posjedovao samo dva jutra krčevine. Seljački se vođa prvi put pod imenom Matija javlja u dijelu ugarskog vicepalatina Nikole Istvanffyja ``Historiarum de rebus hungaricis libri XXXIV`` 1622. godine. No, čini se da pojava tog imena nije slučajna jer je već krajem 15. stoljeća u narodu živjela legenda o ``seljačkom kralju Matiji``. Lako je moguće da se ta legenda stopila s događanjima 1573. godine te je tako ``seljački kralj`` dobio ime Matija..