GRB st Baner PD

KLADEŠĆICA

 

Kladeščica  se u svim novijim vodičima spominje kao selo bez stanovnika u kojemu je jedna kuća uređena kao planinarska kuća. Čitajući to čovjek očekuje neku „velebitsku`` zabit i onda kad tu dođe doživi pravi šok. Naravno ugodan. Prvo su tu prekrasne livade s kojih se širi nezaboravan pogled na veliki dio Zagorja pa sve do Kamniških alpi u Sloveniji. Drugo to je gotovo u potpunosti uređeno naselje sa mnogim prelijepim drvenim kućama i po meni spada svakako u najljepše planinsko vikend naselje u Hrvatskoj. Ova je razumljivo jer iz Sv. Ivana Zeline ovamo lako dođe automobilom putem dugačkim 7km.

Planinarska kuća, a koja sad to više nije, Kladeščica na 463mnv, smještena je na otvorenom proplanku. Kućom upravlja PD „Zelina``. Danas je to lijepa katnica.

U blizini sela Kladeščice nalazi se arheološki lokalitet na visoravni Zagrad 446mnv. Tu se mogu uočiti ostaci temelja okrugle kule promjera 9m, a pored njih ostaci crkvice duljine 14m i širine 6,5m s četverokutnim svetištem. Lokalitet se nalazi usred šume nedaleko od planinarske staze Laz – Zelingrad