GRB st Baner PD
planinarska kuća vidikovac Medvednica, planinarenje, planinarske staze, Branko Balaško Marijanski hodočasnički put, Marija Bistrica, hodočašće,  Branko Balaško Branko Balaško, planinarenje, Branko Balaško, PD Stubaki, planinarenje
Marijanski hodočasnički put, Marija Bistrica, hodočašće,

Put broj 1. smjer -č GPMacelj, Lepoglava, MarijaBistrica

Na taj osnovni pravac još se vežu: 1A smjer - GP Cvetlin do Cvetlina; 1B smjer - Lepoglava, Novi Golubovec, Kuzminec; 1C smjer - Varaždin do Bele; 1D smjer - Krapina, Gornje jesenje, Očura.

Put broj 2 smjer - GP Razvor, Pregrada, Trški vrh, Kuzminec, Marija Bisreica

Put broj 3. smjer - GP Dubrava Križovljanska, Bela, Budinščina , Marija Bistrica

Na taj osnovni pravac još se vežu: 3A smjer - Varaždin,  Bela

Put broj 4. smjer - GP Razvor, Tuhelj, Luka, Kraljev Vrh, Stubičke Toplice, Gornja     Stubica, Marija bistrica

Put broj 5. smjer - Sv. Ivan zelina, Kladešćica, Marija Bistrica

Put broj 6. smjer - Zagreb (Gračani), Sljeme, Sveti Matej, Marija Bistrica

Marijanski hodočasnički put

Marijanski hodočasnički put dio je istoimenog međunarodnog kulturnog puta koji vodi od Čenstohove u Poljskoj pa preko Levoče u Slovačkoj i  Mariazella u Austriji te preko Graza ulazi u Sloveniju gdje se dijeli na dva kraka i tako ulazi u Hrvatsku. Tim se putem želi povezati marijanska svetišta te vrlo bogatu kulturnu i prirodnu baštinu kroz koju put prolazi cjelovito promovirati i komercijalizirati.

Na području Slovenije svetišta  sa dugogodišnjom hodočasničkom tradicijom su Ptujska gora i Svete gore nad Bistrico ob Sotli te su one glavna odredišta kroz koja prolazi ovaj put. U Hrvatskoj glavno hodočasničko mjesto zauzima hrvatsko nacionalno svetište Marija Bistrica i više trasa puta se slijeva u to središte.

Hodočasnički putovi stari su više stotina godina i iako su formalno neobilježeni oni su duboku urezani u pamćenje ljudi. No zbog novog načina života ti putovi se sve više napuštaju. Ovo je pokušaj njihovog obnavljanja iako svjesni da i dalje će se veliki dio vjernika do marijanskog svetišta uputiti vozilima, a ne pješke kao nekada. Hodočasnički marijanski put je trasiran i označen kao pješačka staza iako se na mnogim dijelovima može proći vozilima, a samo na nekim dionicama prolazan je samo pješke. Put je opremljen informativnim pločama na kojima su putovi ucrtani na karte te mnogim oznakama i odmaralištima. Uz to je napravljena i druga infrastruktura kao što su vodiči za hodočasnike, leci i zemljovidi te razglednice i hodočasnička knjižica. Naravno uz to, dostupna je i internetska stranica sa opširnim opisima svih trasa puta. Marijanski hodočasnički putovi koji se iz Slovenije produžuj kroz Hrvatsku do Marije Bistrice idu kroz 4 osnovna pravca te jedan put iz Zagreba i još jedan iz Svetog Ivana Zeline.

Kako sam radio na velikom dijelu puteva ili kao trasiranje i označavanje, a na svima snimanje u karte, mogu sa sigurnošću reči da ovi putovi u Hrvatskoj spadaju u vrlo interesantno područje kako hodočašća tako i planinarenja. Teško je odabrati naizazovnije ili najlakše, što prepuštam vama.

Zemljovidi putova kao i sva ostala popratna dokumentacija može se nabaviti u turističkim zajednicama Krapinsko zagorske županije ili izravno u Turističkoj zajednici općine Marija Bistrica.

Linkovi na stranice Marijanskih hodočasničkih putova:

Infotabla i ?ig, Marijanski hodočasnički put, Marija Bistrica, hodočašće,

Infotabla i ?ig, Marijanski hodočasnički put, Marija Bistrica, hodočašće,

?ig KLT, Marijanski hodočasnički put, Marija Bistrica, hodočašće,

Putokaz , Marijanski hodočasnički put, Marija Bistrica, hodočašće,

Putokaz, Marijanski hodočasnički put, Marija Bistrica, hodočašće,

Info tabla i žig Kontrolne točke

Info tabla i žig Kontrolne točke

Žig kontrolne točke

Putokaz puta

Putokaz puta

 

 

markacija, Marijanski hodočasnički put, Marija Bistrica, hodočašće,

markacija, Marijanski hodočasnički put, Marija Bistrica, hodočašće,

Odmorište, Marijanski hodočasnički put, Marija Bistrica, hodočašće,

 

 

Markacija

Markacija

Odmorište